În raport de modul de executare a obligațiilor specifice, contractele se clasifică în două categorii contracte cu executare succesivă și contracte cu executare dintr-o dată sau instantanee (denumite și contracte cu executare uno ictu).
Contractele cu executare succesivă sunt acele contracte în care obligații părților se execută în timp (prin mai multe acțiuni), iar contractele cu executare dintr-o dată sunt cele ale căror obligații caracteristice se execută printr-o acțiune unică.
Trebuie să știm că această clasificare nu depinde de voința părților, ci de natura obligațiilor executate.
Spre exemplu, contractul de locațiune este un contract cu executare succesivă prin natura sa pentru că asigurarea folosinței bunului închiriat de către locator se va realiza în timp, iar plata chiriei de către locatar (chiriaș) se va executa periodic (lunar, trimestrial). Bineînțeles că nimic nu împiedică părțile să stabilească ca plata chiriei să fie efectuată o singură dată pentru întreaga perioadă contractuală, însă această derogare a părților de la condițiile obișnuite de executare a obligațiilor nu schimbă natura contractului de locațiune, care rămâne cu executare succesivă.
Tot astfel, există situații în care părțile stabilesc ca obligațiile contractuale să se execută succesiv chiar dacă, prin natura lor, acestea se execută dintr-o dată. Spre exemplu, contractul de vânzare este un contract cu executare dintr-o dată prin natura lui pentru că predarea bunului și plata prețului au loc printr-o acțiune unică, instantanee. Părțile pot stabili ca obligația cumpărătorului de plată a prețului să se facă în rate, la anumite intervale de timp, ceea ce imprimă contractului de vânzare caracteristicile unui contract cu executare succesivă. Cu toate acestea, la fel ca în situația anterioară, contractul de vânzare rămâne cu executare dintr-o dată, chiar dacă părțile stabilesc ca plata prețului se va face în rate.
Clasificarea prezintă interes din mai multe perspective.
Neexecutarea obligațiilor aferente unui contract cu executare succesivă atrage rezilierea acestuia, în timp ce neexecutarea obligațiilor aferente unui contract cu executare dintr-o dată atrage rezoluțiunea.
Ce mai trebuie să știm? În cazul contractelor cu executare succesivă, prescripția începe să curgă de la data la care fiecare prestație devine scadentă. Dacă însă prestațiile alcătuiesc un tot unitar, prescripția începe să curgă de la data la care ultima prestație devine exigibilă (a se avea în vedere exemplul contractului de vânzare cu plata prețului în rate).
Dacă ai nevoie de un contract, o cerere, notificare sau orice alt document, descarcă gratuit aplicația Țidula – Contracte pe telefon și vei avea pe telefon toate instrumentele necesare pentru a le completa, edita și semna. Aplicația Țidula – Contracte pe telefon este disponibilă pentru Android, precum si IOS.
Te-ar mai putea interesa De ce trebuie încheiat contractul în formă scrisă.