Locațiunea este contractul prin care o parte, numită locator (proprietarul), se obligă să asigure celeilalte părți, numite locatar (chiriașul), folosința unui bun pentru o anumită perioadă, în schimbul unui preț, denumit chirie.

Potrivit legii, contractul de locațiune se consideră încheiat de îndată ce părțile au convenit asupra bunului și prețului. Pot face obiectul locațiunii toate bunurile, atât mobile cât și imobile, dacă dintr-o prevedere legală sau din natura lor nu rezultă contrariul.

Locațiunea bunurilor imobile și aceea a bunurilor mobile se numește închiriere, iar locațiunea bunurilor agricole poartă denumirea de arendare.

Durata contractului de locațiune nu poate fi mai mare de 49 de ani. Dacă părțile stipulează un termen mai lung, acesta se reduce de drept la 49 de ani. Dacă însă părțile nu au arătat durata locațiunii în contract, fără a-și fi dorit să contracteze pe o durată nedeterminată, în lipsa uzanțelor, locațiunea se consideră încheiată:

  • pentru un an, în cazul locuințelor nemobilate sau spațiilor pentru exercitarea activității unui profesionist;
  • pe durata corespunzătoare unității de timp pentru care s-a calculat chiria, în cazul bunurilor mobile ori în acela al camerelor sau apartamentelor mobilate;
  • pe durata locațiunii imobilului, în cazul bunurilor mobile puse la dispoziția locatarului pentru folosința unui imobil.

Contractul de locațiune încetează de drept la expirarea termenului convenit de părți sau, după caz, prevăzut de lege, fără a fi necesară o înștiințare prealabilă.

Dacă pe durata locațiunii bunul este înstrăinat (vândut, donat), dreptul locatarului este opozabil dobânditorului, după cum urmează:

  • în cazul imobilelor înscrise în cartea funciară, dacă locațiunea a fost notată în cartea funciară;
  • în cazul imobilelor neînscrise în cartea funciară, dacă data certă a locațiunii este anterioară datei certe a înstrăinării;
  • în cazul mobilelor supuse unor formalități de publicitate, dacă locatarul a îndeplinit aceste formalități;
  • în cazul celorlalte bunuri mobile, dacă la data înstrăinării bunul se afla în folosința locatarului.

Părțile pot conveni însă ca în cazul înstrăinării bunului, contractul de locațiune să înceteze de drept.

Ce mai trebuie să știm? Contractele de locațiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum și cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele și în modalitățile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

Dacă ai nevoie de un contract de locațiune, închiriere, comodat, arendă sau orice alt document, descarcă aplicația Țidula – Contracte pe telefon și vei avea pe telefon toate instrumentele necesare pentru a completa, edita și semna contracte și orice alte documente.