Contractul este acordul de voințe dintre două sau mai multe persoane, fizice sau juridice, denumite părți, în baza căruia iau naștere o serie de drepturi și obligații. Dispozițiile Codului civil reglementează principiul libertății contractuale conform căruia părțile sunt libere să încheie orice contracte și să determine conținutul acestora, în limitele impuse de lege, de ordinea publică și de bunele moravuri.
După conținutul obligațiilor, contractele se clasifică astfel:
- Contracte sinalagmatice, cele care nasc obligații în sarcina ambelor părți (ex. contractul de locațiune);
- Contracte unilaterale, cele care nasc obligații în sarcina unei singure părți (ex. contractul de donație).
După scopul urmărit, contractele se clasifică astfel:
- Contracte cu titlu oneros, cele prin care fiecare parte urmărește să își procure un avantaj în schimbul obligațiilor asumate (ex. contractul de antrepriză);
- Contracte cu titlu gratuit, cele prin care una dintre părți urmărește să procure celeilalte părți un beneficiu, fără a obține ceva în schimb (ex. contractul de donație).
După cum prestațiile părților sunt sau nu determinate, contractele se clasifică astfel:
- Contracte comutative, cele din care rezultă existența și întinderea drepturilor și obligațiilor părților (ex. contractul de schimb);
- Contracte aleatorii, cele care oferă cel puțin uneia dintre părți șansa unui câștig și o expune totodată la riscul unei pierderi, ce depinde de un eveniment viitor și incert (ex. contractul de rentă viageră).
După modul de formare, contractele se clasifică astfel:
- Contracte consensuale, cele care se încheie în mod valabil prin simplu acord de voințe al părților, fără a fi nevoie de vreo altă formalitate (regula în materia contractelor);
- Contracte solemne, cele care se încheie în mod valabil după parcurgerea anumitor formalități prevăzute de lege (ex. contractele autentice, cum ar fi contractul de vânzare a unui imobil);
- Contracte reale, cele care se încheie în mod valabil prin remiterea materială a bunului ce face obiectul contractului (ex. contractul de depozit).
Chiar dacă nu sunt folosite în mod uzual, aceste clasificări prezintă importanță din punct de vedere juridic pentru determinarea unor aspecte precum: valabilitatea contractelor, întinderea drepturilor și obligațiilor părților, etc.
Ce trebuie să reținem? Ca regulă, contractele se încheie în mod valabil prin simplul acord verbal al părților (principiul consensualismului) însă, pentru a dovedi existența lor, a drepturilor și obligațiilor stabilite de părți, trebuie redactate în scris.
Dacă ai nevoie de un contract, o cerere, notificare sau orice alt document, descarcă gratuit aplicația Țidula – Contracte pe telefon și vei avea pe telefon toate instrumentele necesare pentru a le completa, edita și semna. Aplicația Țidula – Contracte pe telefon este disponibilă pentru Android, precum si IOS.
Pentru mai multe detalii, îți recomandăm să citești și articolul De ce trebuie încheiat contractul în formă scrisă.