Înscrisul sub semnătură privată este acel înscris redactat și semnat de părți. Acesta poate lua forma unui document olograf (scris de mână) sau a unui document scris pe telefon/laptop sau pe orice alt dispozitiv electronic.
Înscrisului sub semnătură privată prezintă următoarele caracteristici:
- constată unul sau mai multe raporturi juridice între părțile semnatare;
- prin semnătura, părțile își asumă conținutul înscrisului;
- scopul întocmirii înscrisului este acela de a fi folosit ca mijloc de probă.
Atenție! Atunci când înscrisul sub semnătură privată reprezintă un contract, este obligatorie întocmirea acestuia în atâtea exemplare originale câte părți cu interese contrare sunt. Numărul de exemplare originale se menționează, de regulă, în partea finală a înscrisului. Spre exemplu, în cazul contractului de vânzare este obligatorie întocmirea a două exemplare originale (dacă nu sunt mai mulți cumpărători sau vânzători), atât cumpărătorul, cât și vânzătorul păstrând un exemplar original după semnarea acestuia.
Spre deosebire de înscrisul autentic, înscrisul sub semnătură privată nu trebuie întocmit sau, după caz, primit și autentificat de o autoritate publică, de notarul public sau de către o altă persoană învestită cu autoritate publică. Cu toate acestea, în anumite situații, părțile au obligația de a înregistra înscrisul sub semnătură privată pentru a deveni opozabil celorlalte persoane.
Ce mai trebuie să știm? Înscrisul sub semnătură privată produce efecte între părți de la data semnării, însă este opozabil terților numai din ziua în care a dobândit dată certă.
Te-ar mai putea interesa De ce trebuie încheiat contractul în formă scrisă.