Cartea Funciară este un registru public de evidență a imobilelor din România ținut de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (A.N.C.P.I.) prin oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (O.C.P.I.) organizate în fiecare județ și în municipiul București. În sistemul de carte funciară, noțiunea de imobil se referă la teren, cu sau fără construcții.
Prin sistemul de cadastru și carte funciară se realizează:
- identificarea, descrierea și înregistrarea în documentele cadastrale a imobilelor prin măsurarea și reprezentarea acestora pe hărți si planuri cadastrale, precum și stocarea datelor pe suporturi informatice;
- identificarea si înregistrarea proprietarilor, a altor deținători legali de imobile și a posesorilor;
- furnizarea datelor necesare sistemului de impozite si taxe pentru stabilirea corectă a obligațiilor fiscale ale contribuabililor, solicitate de instituțiile abilitate;
- publicitatea imobiliară, care asigură opozabilitatea drepturilor reale imobiliare, a drepturilor personale, a actelor și faptelor juridice, precum și a oricăror raporturi juridice supuse publicității, referitoare la imobile.
La nivelul fiecărei localități din România este deschisă o carte funciară în care se efectuează înscrieri cu privire la imobilele din raza teritorială a acesteia. Înscrierile în cartea funciară sunt clasificate în trei categorii: intabulare (atenție! nu întabulare), înscriere provizorie, notare:
- Intabularea reprezintă înscrierea în cartea funciară prin care se constituie, se grevează, se restrânge ori se stinge un drept real (drept de proprietate, uzufruct, servitute, superficie, concesiune, drept de ipotecă, etc.);
- Înscrierea provizorie reprezintă înscrierea în cartea funciară a unui drept real care, la momentul cererii, nu poate fi intabulat;
- Notarea reprezintă înscrierea în cartea funciară prin care actele, faptele juridice ori raporturile juridice privitoare la drepturile personale, la starea sau capacitatea persoanelor, în legătură cu imobilele din cartea funciară devin opozabile față de terți sau sunt înscrise cu efect de informare (notarea poate viza spre exemplu un contract de închiriere, o hotărâre judecătorească de punere sub interdicție a proprietarului, etc.).
Înscrierile în cartea funciară sunt obligatorii. La finalizarea lucrărilor de cadastru pentru toate imobilele din România, înscrierea în cartea funciară va reprezenta mijlocul de dobândire / transmitere a drepturilor reale asupra imobilelor. Află aici stadiul lucrărilor de cadastru în România.
Ce mai trebuie să știm? Orice persoană poate solicita un extras de carte funciară pentru a afla informații în legătură cu un imobil, chiar dacă nu este proprietarul acestuia. Extrasele se pot elibera și online de aici.
Te-ar mai putea interesa Ce este Monitorul Oficial Local.