Avocatura este o profesie liberală și independentă, cu organizare proprie și autonomă. În România, dobândirea calității de avocat necesită urmarea anumitor studii, promovarea examenelor de admitere și parcurgerea cursurilor de inițiere și formare profesională specifice.
Prima etapă constă în absolvirea unei facultăți de drept acreditate. Programul de studii universitare de licență se desfășoară pe o durată de 4 ani, perioadă în care studentul acumulează cunoștințe teoretice din principalele ramuri de drept, respectiv: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal, drept administrativ, drept societar, dreptul muncii, dreptul uniunii europene, etc.
După absolvirea facultății de drept, este necesară promovarea examenului de primire în profesia de avocat. Examenul este unic la nivel național, fiind organizat în fiecare an de Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.).
După promovarea examenului de primire în profesie, candidatul dobândește calitatea de avocat stagiar. Stagiul are o durată de 2 ani, perioadă în care avocatul stagiar parcurge mai multe cursuri de pregătire profesională organizate de Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (I.N.P.P.A.). În timpul stagiului, avocatul își exercită activitatea sub îndrumarea unui avocat definitiv cu o experiență de cel puțin 6 ani.
La finalul celor 2 ani de stagiu, avocatul stagiar trebuie să susțină examenul de absolvire al I.N.P.P.A., ulterior promovării acestuia dobândind calitatea de avocat definitiv. Examenul este organizat anual, la nivel național, de U.N.B.R.
Te-ar mai putea interesa Unitățile administrativ-teritoriale în România.