Dreptul civil este ramura de drept ce reglementează raporturile juridice patrimoniale și nepatrimoniale dintre particulari. Normele de drept civil sunt aplicabile atât persoanelor fizice și juridice, cât și instituțiilor, autorităților sau chiar statului, atunci când acestea acționează în sfera raporturilor de drept privat.

Dreptul civil este o ramură de drept privat astfel că părțile raporturilor juridice se află pe poziții de egalitate, neavând mai multe drepturi una față de alta. De regulă, normele de drept civil nu au un caracter imperativ, astfel că părțile unui raport juridic au, de cele mai multe ori, posibilitatea de a deroga de la prevederile legale.

În situația în care între părțile unui raport juridic apar neînțelegeri, acestea au posibilitatea de a se adresa instanței de judecată pentru a tranșa diferendul. Instanța va aplica, pe de o parte normele de drept procesual civil, care reglementează modul de desfășurare a procesului, iar pe de altă parte normele de drept civil, care reglementează regulile aplicabile raportului juridic dintre părți, în baza căruia se va tranșa diferendul.

Ce mai trebuie să știm? În sistemul juridic din România, există și alte ramuri de drept cum ar fi: dreptul penal, dreptul constituțional, dreptul contravențional, dreptul muncii, dreptul societar, dreptul administrativ, etc.

Te-ar mai putea interesa Câți membri poate avea consiliul local.