În măsura în care părțile unui contract își îndeplinesc în mod conform obligațiile asumate, raporturile juridice încetează, de regulă, la data menționată în acest sens în contract. Cu toate acestea, legea instituie o excepție în privința contractului de locațiune (închirierea), respectiv tacita relocațiune.

Tacita relocațiune intervine în acea situație în care, după împlinirea termenului de încetare stabilit în contractul de locațiune (închiriere), locatarul (chiriașul) continuă să folosească bunul și să își îndeplinească obligațiile fără ca locatorul (proprietarul) să se împotrivească.

Aceasta este situația vizată de tacita relocațiune, contractul considerându-se prelungit în condițiile stabilite prin contractul inițial. Mecanismul de prelungire a contractului de locațiune are loc în baza legii, fără a fi necesar ca părțile să își exprime acordul în acest sens.

Ce mai trebuie să știm? Ca regulă generală, în cazul intervenirii tacitei relocațiuni, noua locațiune se va considera încheiată pe durată nedeterminată. Acest aspect este important inclusiv din perspectiva dreptului de denunțare a contractului.

Dacă ai nevoie de un contract, o cerere, notificare sau orice alt document, descarcă gratuit aplicația Țidula – Contracte pe telefon și vei avea pe telefon toate instrumentele necesare pentru a le completa, edita și semna. Aplicația Țidula – Contracte pe telefon este disponibilă pentru Android, precum si IOS.

Te-ar mai putea interesa Ce este dreptul de preempțiune.