Antrepriza este contractul prin care o parte, numită antreprenor, se obligă ca, pe riscul său, să execute o anumită lucrare, materială ori intelectuală, sau să presteze un anumit serviciu pentru cealaltă parte, numită beneficiar, în schimbul unui preț.
Prețul antreprizei poate consta într-o sumă de bani sau în orice alte bunuri sau prestații. Atunci când contractul nu cuprinde clauze referitoare la preț, beneficiarul datorează prețul prevăzut de lege ori calculat potrivit legii sau, în lipsa unor asemenea prevederi legale, prețul stabilit în raport cu munca depusă și cheltuielile necesare pentru executarea lucrării ori prestarea serviciului, avându-se în vedere și uzanțele existente.
Prin contractul de subantrepriză antreprenorul poate încredința unuia sau mai multor subantreprenori executarea unor părți ori elemente ale lucrării sau serviciilor ce fac obiectul contractului de antrepriză. Atenție însă, în raporturile cu beneficiarul, antreprenorul răspunde pentru fapta subantreprenorului la fel ca pentru propria sa faptă.
Decesul beneficiarului intervenit pe durata antreprizei nu determină încetarea contractului decât dacă aceasta face imposibilă sau inutilă executarea sa. Cu toate acestea, în cazul în care contractul a fost încheiat în considerarea aptitudinilor personale ale antreprenorului (intuitu personae), decesul antreprenorului conduce la încetarea de drept a contractului. De asemenea, dacă pe durata contractului antreprenorul devine, fără culpa sa, incapabil de a finaliza lucrarea sau de a presta serviciul, contractul încetează de drept. În ambele situații, beneficiarul este însă ținut să recepționeze partea deja executată din lucrare și este obligat să plătească parte din prețul convenit, proporțional cu valoarea lucrărilor efectuate și cheltuielile avansate.
Beneficiarul are dreptul să obțină rezilierea sau, după caz, rezoluțiunea contractului în cazurile în care, fără justificare:
- respectarea termenului convenit pentru recepția lucrării a devenit vădit imposibilă;
- lucrarea sau serviciul nu se execută în modul convenit;
- antreprenorul nu execută alte obligații esențiale ce îi revin potrivit legii sau clauzelor contractuale.
Contractul poate fi reziliat sau rezoluționat, după caz, și de către antreprenor dacă constată că nu poate începe sau continua executarea contractului din cauza neîndeplinirii fără justificare de către beneficiar a propriilor obligații.
Ce mai trebuie să știm? Contractul este de vânzare, iar nu de antrepriză, atunci când, potrivit intenției părților, executarea lucrării nu constituie scopul principal al contractului, avându-se în vedere și valoarea bunurilor furnizate.
Dacă ai nevoie de un contract, o cerere, notificare sau orice alt document, descarcă gratuit aplicația Țidula – Contracte pe telefon și vei avea pe telefon toate instrumentele necesare pentru a le completa, edita și semna. Aplicația Țidula – Contracte pe telefon este disponibilă pentru Android, precum si IOS.
Te-ar mai putea interesa De ce trebuie încheiat contractul în formă scrisă.