Promisiunea de vânzare cumpărare este contractul prin care părțile, denumite promitent vânzător și promitent cumpărător, se obligă reciproc să vândă, respectiv să cumpere un bun, la un anumit preț, la o dată convenită de comun acord.

Denumită și antecontract, promisiunea de vânzare cumpărare este o convenție prealabilă prin care părțile se angajează în mod ferm să încheie în viitor un contract de vânzare propriu zis. Esențial de reținută este că, spre deosebire de vânzare, obiectul promisiunii nu constă în transferul dreptului de proprietate asupra unui bun, ci în obligația de a încheia în viitor un contract de vânzare.

Pentru a fi valabilă, promisiunea trebuie să conțină toate clauzele contractului promis, în lipsa cărora părțile nu ar putea executa promisiunea, respectiv: obiectul, prețul, termenul pentru încheierea vânzării propriu zise si eventualele clauze pe care părțile le apreciază ca fiind esențiale.

În ceea ce privește forma, legea stabilește că promisiunea este valabilă încheiată și printr-un înscris sub semnătură privată, indiferent dacă bunul este mobil sau imobil. Explicația este aceea că prin încheierea promisiunii nu are loc un transfer al dreptului de proprietatea asupra bunului, părțile asumându-și doar o obligație viitoare de a face, de a încheia contractul de vânzare.

Atunci când la data stabilită una dintre părți refuză să încheie contractul de vânzare, cealaltă parte are dreptul de a pretinde daune interese sau de a solicita instanței pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract atunci când natura acestuia o permite.

Ce mai trebui să știm? Dacă părțile nu stabilesc altfel, sumele plătite în temeiul unei promisiuni de vânzare reprezintă avans din prețul convenit.

Te-ar mai putea interesa De ce trebuie încheiat contractul în formă scrisă.