Garanția contra viciilor ascunse este o protecție oferită de prevederile legale cumpărătorului pentru situația în care bunul cumpărat prezintă defecțiuni sau neconformități ce nu puteau fi  descoperite la data preluării, fără asistență de specialitate, de către un cumpărător prudent și diligent.

Deși garanția contra viciilor este reglementată în Codul civil în cuprinsul secțiunii aferente contractului de vânzare, aceasta este aplicabilă și în cazul altor contracte, cum este cazul donației cu sarcini (donatorul garantează contra viciilor în limita sarcinii).

Astfel, vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuințării la care este destinat sau care îi micșorează în asemenea măsură întrebuințarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preț mai mic. Garanția este datorată dacă viciul sau cauza lui existau la data predării bunului.

În cazul în care bunul prezintă vicii ascunse, cumpărătorul are dreptul de a solicita vânzătorului următoarele remedii:

  • înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;
  • înlocuirea bunului vândut cu un bun de același fel, însă lipsit de vicii;
  • reducerea corespunzătoare a prețului;
  • rezoluțiunea vânzării.

Vânzătorul garantează împotriva viciilor ascunse chiar dacă nu a cunoscut existența viciilor. Mai mult, garanția contra viciilor ascunse este un drept legal al cumpărătorului, nefiind necesară inserarea în contract a unei astfel de clauze. Atenție! Garanția nu este datorată în situația în care bunul este vândut în cadrul executării silite.

Ce mai trebuie să știm? Viciile care puteau și trebuiau observate de cumpărător la data preluării bunului sunt considerate vicii aparente și au un regim juridic diferit.

Te-ar mai putea interesa Ce este garanția contra evicțiunii.