Garanția contra evicțiunii reprezintă, pe de o parte, o modalitate de asumare de către vânzător a faptului că deține calitatea de proprietar asupra unui bun vândut, iar, pe de altă parte, un mijloc de protecție pentru cumpărătorul de bună-credință în situația în care se demonstrează că bunul nu aparținea în realitate vânzătorului. Deși garanția contra evicțiunii este reglementată în Codul civil în cuprinsul secțiunii aferente contractului de vânzare, aceasta este aplicabilă și în cazul altor contracte, cum este cazul donației cu sarcini (donatorul garantează pentru evicțiune în limita sarcinii).

Cum funcționează această garanție? În situația în care cumpărătorul a fost evins (a pierdut dreptul de proprietate) de întreg bunul sau de o parte îndeajuns de însemnată încât dacă ar fi cunoscut evicțiunea nu ar mai fi încheiat contractul, acesta are posibilitatea de a cerere rezoluțiunea contractului de vânzare, restituirea prețului achitat și repararea prejudiciului suferit.

Garanția este datorată atunci când evicțiunea provine din fapte sau acte ale unui terț, dacă sunt întemeiate pe un drept anterior vânzării bunului, sau atunci când provine din faptele vânzătorului.

Ce mai trebuie să știm? Cumpărătorul chemat în judecată de un terț care pretinde că are drepturi asupra bunului vândut, trebuie să îl cheme în cauză pe vânzător, în caz contrar, existând riscul să nu beneficieze de efectele garanției contra evicțiunii dacă terțul câștigă procesul, iar vânzătorul demonstrează că putea opune o serie de apărări care ar fi dus la respingerea pretențiilor terțului.

Te-ar mai putea interesa Ce este garanția contra viciilor ascunse.