Cesiunea de creanță este operațiunea juridică prin care creditorul cedent transmite creanța deținută față de debitorul cedat către o altă persoană, numită cesionar. Asemănător cesiunii contractului, în cadrul cesiunii de creanță sunt implicate trei persoane diferite: cedent (creditorul inițial), cesionar (noul creditor), cedat (debitorul).
Cesiunea de creanță nu necesită acordul debitorului cedat pentru a produce efecte. Cu toate acestea, creanța ce are ca obiect o altă prestație decât plata unei sume de bani poate fi cedată fără acordul debitorului cedat numai dacă cesiunea nu face ca obligația acestuia să fie, în mod substanțial, mai oneroasă.
Cesiunea de creanță transferă cesionarului toate drepturile și obligațiile pe care cedentul le are în legătură cu creanța cedată, inclusiv drepturile de garanție și celelalte accesorii ale creanței (spre exemplu, dreptul la perceperea penalităților).
Ce mai trebuie să știm? Debitorul cedat este obligat să plătească cesionarului doar din momentul acceptării cesiunii sau primirii unui comunicări scrise din care să rezulte încheierea cesiunii, identitatea cesionarul și creanța cedată. Anterior comunicării cesiunii, debitorul este ținut să plătească cedentului (creditorului inițial).
Dacă ai nevoie de un contract, o cerere, notificare sau orice alt document, descarcă gratuit aplicația Țidula – Contracte pe telefon și vei avea pe telefon toate instrumentele necesare pentru a le completa, edita și semna. Aplicația Țidula – Contracte pe telefon este disponibilă pentru Android, precum si IOS.
Te-ar mai putea interesa Ce este contestația la executare.