Creditorul și debitorul sunt părțile unui raport juridic obligațional, creditorul fiind cel care are dreptul de a solicita debitorul să își îndeplinească o anumită obligație.
Spre exemplu, dacă A împrumută lui B o sumă de bani, în cadrul raportului obligațional, A are calitatea de creditor, iar B de debitor. Astfel, A îi va putea solicita lui B să îi restituie la scadență suma de bani acordată cu titlu de împrumut.
Calitatea de creditor și debitor nu se rezumă doar la situația în care raportul juridic vizează o sumă de bani, termenii fiind folosiți de fiecare dată când o persoană datorează (debitorul) ceva unei alte persoane (creditor).
Mai mult decât atât, există multe situații în care două persoane dețin simultan calitatea de creditor și de debitor în funcție de obligațiile analizate.
Spre exemplu, în cazul contractului de închiriere, chiriașul are calitatea de debitor în ceea ce privește chiria lunară datorată, dar și calitatea de creditor în ceea ce privește folosința imobilului închiriat. Tot astfel, proprietarul are calitatea de creditor în ceea ce privește chiria lunară, dar și calitatea de debitor cu privire la folosința imobilului.
În ceea ce privește drepturile și obligațiile creditorului și debitorului, acestea sunt specifice în funcție de natura raportului obligațional. Spre exemplu, drepturile și obligațiile creditorului și debitorului din contractul de vânzare sunt diferite de cele rezultate dintr-un contract de comodat.
Cu toate acestea, prevederile legale stabilesc o serie de drepturi și obligații general aplicabile. Spre exemplu, creditorul are dreptul la îndeplinirea integrală, exactă și la timp a obligației. Atunci când, fără justificare, debitorul nu își execută obligația și se află în întârziere, creditorul poate, la alegerea sa și fără a pierde dreptul la daune-interese, dacă i se cuvin:
- să ceară sau, după caz, să treacă la executarea silită a obligației;
- să obțină, dacă obligația este contractuală, rezoluțiunea sau rezilierea contractului ori, după caz, reducerea propriei obligații corelative;
- să folosească, atunci când este cazul, orice alt mijloc prevăzut de lege pentru realizarea dreptului său.
Ce mai trebuie să știm? Deși legea nu obligă creditorul să își valorifice drepturile sale deținute împotriva debitorului, sancționează totuși pasivitate acestuia prin instituirea unor termene de prescripție și decădere.