Regimul matrimonial este sistemul de reguli și norme juridice care reglementează drepturile si obligațiile patrimoniale ale soților pe durata căsătoriei, stabilind puterile și limitele pe care aceștia le au atât în raporturile dintre ei, cât și în raporturile cu terții.

Regimul matrimonial produce efecte din ziua încheierii căsătoriei și încetează prin constatarea nulității, anularea, desfacerea (divorțul) sau încetarea căsătorie.

Prevederile legale în vigoare recunosc soților posibilitatea de a alege între trei tipuri de regimuri matrimoniale, respectiv: comunitatea legală, comunitatea convențională și separația de bunuri – fiecare regim matrimonial fiind guvernat, după caz, de reguli mai stricte sau mai relaxate de administrare a bunurilor comune.

La data încheierii căsătoriei soții nu sunt obligați să opteze pentru un regim matrimonial anume pentru că, potrivit legii, în lipsa unei alegeri, căsătoria se consideră încheiată sub regimul comunității legale de bunuri.

Dacă soții aleg însă ca relațiile lor patrimoniale să fie guvernate de regulile prevăzute de regimul comunității convenționale sau de cel al separației de bunuri sunt obligați să încheie o convenție matrimonială în formă autentică.

Ce mai trebuie să știm? Soții pot, ori de câte ori doresc, să înlocuiască regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial sau să îl modifice, dar numai după cel puțin un an de la data încheierii căsătoriei (principiul mutabilității).

Te-ar mai putea interesa Bunurile comune și bunurile proprii ale soților.