Regimul comunității legale este un sistem de reguli juridice care reglementează raporturile patrimoniale dintre soți, precum și raporturile dintre aceștia și terți, pe durata căsătoriei. Comunitatea legală se aplică atunci când soții nu optează pentru alt regim matrimonial (în total sunt trei regimuri matrimoniale).

În cazul regimului comunității legale, regula este că bunurile dobândite în timpul căsătoriei de oricare dintre soți sunt bunuri comune în devălmășie (fără să fie stabilite cotele fiecărui soț).

Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale și alte asemenea, precum și veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, dacă dreptul de a le încasa devine scadent în timpul căsătoriei.

Prin excepție, există și bunuri care, deși sunt dobândite în timpul căsătoriei, nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soț, cum ar fi: bunurile dobândite prin moștenire sau donație, bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soți, indemnizația de asigurare și despăgubirile primite pentru prejudiciul material sau moral suferit.

Potrivit regulilor comunității legale, fiecare soț are dreptul de a folosi bunul comun fără consimțământul expres al celuilalt soț. De asemenea, fiecare soț poate încheia singur acte de conservare (spre exemplu, reparații), acte de administrare (spre exemplu, închirierea unui imobil aflat în coproprietate) cu privire la oricare dintre bunurile comune, precum și acte de dobândire a bunurilor comune.

Înstrăinarea bunurilor comune se poate face doar cu acordul ambilor soți. Cu toate acestea, soții pot înstrăina singuri bunurile mobile comune care nu sunt supuse potrivit legii anumitor formalități de publicitate.

Ce mai trebuie să știm? La momentul desfacerii căsătoriei prin divorț, regimul comunității legale încetează, iar foștii soți rămân coproprietari în devălmășie asupra bunurilor comune până la stabilirea cotei-părți ce revine fiecăruia. Ulterior stabilirii cotelor-părți, se va putea efectua partajul bunurilor și a datoriilor.

Te-ar mai putea interesa Ce efecte produc donațiile între soți.