Partajul este procedura legală prin care se realizează împărțirea bunurilor comune ale soților.

Potrivit legii, partajul se poate realiza fie la notar, atunci când soții se înțeleg asupra modului de împărțire a bunurilor, fie pe cale judecătorească atunci când soții își dispută reciproc cota de contribuții la dobândirea acestora.

Prealabil împărțirii efective a bunurilor, se determină mai întâi cota-parte ce revine fiecărui soț, pe baza contribuției sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât și la îndeplinirea obligațiilor comune.

Soțul care are o contribuție mai mare la dobândirea și conservarea bunurilor comune i se stabilește o cotă-parte mai mare la partajarea acestora. Spre exemplu, sumele de bani investite de unul dintre soți pentru întreținerea/amenajarea locuinței sau pentru achitarea unor datorii comune vor contribui la majorarea cotei sale. Pe de altă parte, sumele de bani cheltuite de unul dintre soți pentru stingerea unor datorii proprii vor conduce la diminuarea cotei sale.

Atenție! Veniturile realizate de soți în timpul căsătoriei nu reprezintă un element determinat la stabilirea cotelor părți cuvenite. Esențială este contribuția efectivă a acestora la dobândirea bunurilor comune sau la cheltuielilor căsătoriei. Până la proba contrară, se prezumă că soții au avut o contribuție egală.

Partajul se poate realiza asupra tuturor bunurilor comune ale soților sau asupra unei părți din acestea. În acest din urmă caz, bunurile neîmpărțite rămân bunuri comune ale soților.

Ce mai trebuie să știm? Partajul bunurilor comune se poate efectua oricând în timpul căsătoriei și nu doar în caz de divorț. Bunurile atribuite fiecărui soț în urma partajului devin bunuri proprii ale acestuia.

Pentru mai multe informații, vă recomandăm să citiți și articolul Ce este regimul matrimonial.