Succesibilul chemat la moștenire în temeiul legii sau al voinței defunctului, poate accepta moștenirea sau poate renunța la ea. Dreptul de opțiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moștenirii. Data deschiderii moștenirii unei persoane este data decesului acesteia.

În interiorul termenului de un an, succesibilul poate accepta sau renunța la moștenirea defunctului pentru că, potrivit legii, nimeni nu poate fi obligat să accepte o moștenire ce i se cuvine.

Renunțarea la moștenire se face prin declarație autentic notarială, la orice notar public sau, după caz, la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României. Pentru informarea terților, declarația de renunțare se va înscrie, pe cheltuiala renunțătorului, în registrul național notarial, ținut în format electronic de către notarul public.

Succesibilul care renunță la moștenire se consideră că nu a fost niciodată moștenitor. Partea acestuia profită moștenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moștenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moștenirea.

Declarația de renunțare la moștenire poate fi revocată de cel care dat-o dar numai dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  • nu s-a împlinit termenul de opțiune succesorală de un an;
  • moștenirea nu a fost deja acceptată de alți succesibili care au vocație la partea care i-ar reveni renunțătorului.

Revocarea renunțării valorează acceptare, bunurile moștenirii fiind preluate în starea în care se găsesc și sub rezerva drepturilor dobândite de terți asupra acelor bunuri.

Ce mai trebuie să știm? Succesibilul care, deși cunoștea deschiderea moștenirii și calitatea lui de succesibil, nu și-a exercitat dreptul de opțiune succesorală, prin acceptarea moștenirii sau renunțarea expresă la moștenire, în termenul de un an prevăzut de lege este prezumat (până la proba contrară) că a renunțat la moștenire. Prezumția de renunțare operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moștenirii, dacă succesibilul, citat în condițiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opțiune succesorală.

Pentru mai multe informații, vă recomandăm să citiți și articolul Care este diferența dintre certificatul de moștenitor și certificatul de calitate de moștenitor.