Donațiile între soți și donațiile făcute viitorilor soți în vederea căsătoriei produc, în principiu, aceleași efecte juridice ca donațiile de drept comun. Există însă și câteva particularități.

În primul rând, donațiile făcute viitorilor soți sau unuia dintre ei, sub condiția încheierii căsătoriei, nu produc efecte în cazul în care căsătoria nu se încheie, donatarul fiind nevoit, în această situație, să restituie bunurile sau sumele de bani primite.

În al doilea rând, prin excepție de la principiul forței obligatorii a contractului, donațiile încheiate între soți sunt revocabile în timpul căsătoriei. Acest aspect presupune că soțul donator poate, prin simpla sa voință, să revoce donația oricând în timpul căsătoriei.

Revocabilitatea este de esența donației între soți și nu poate fi înlăturată nici prin clauzele contractului și nici prin alte mecanisme simulate/fictive având un asemenea scop. O astfel de clauză sau mecanism este sancționat de lege cu nulitatea.

Ce mai trebuie să știm? Legea nu recunoaște instituția concubinajului, prin urmare chiar dacă două persoane locuiesc împreună de mult timp, acestea nu sunt asimilate soților nefiindu-le aplicabile regulile în materia donației între soți.

Te-ar mai putea interesa Ce este regimul matrimonial.