Intrarea în insolvență a societății de asigurarea la care am încheiat o poliță de asigurare, facultativă sau obligatorie, nu conduce la pierderea dreptului de a încasa despăgubirile cuvenite în cazul producerii riscului asigurat.
În cazul insolvenței asigurătorului, despăgubirile pot fi recuperate în două modalități:
- prin formularea unei cereri de plată adresate FGA;
- prin formularea unei cereri de înscriere la masa credală, adresate lichidatorului judiciar.
Cele două proceduri sunt alternative și pot fi parcurse în paralel.
Important de reținut este faptul că plata de către FGA a despăgubirilor se face în limita unui plafon de garantare de 500.000 lei. Pentru sumele ce depășesc acest plafon, creditorul se poate adresa doar lichidatorului judiciar cu o cerere de înscriere la masa credală, În acest sens, legea prevede că persoana asigurată poate urma separat și procedura de insolvență a asigurătorului prevăzută de Legea nr. 85/2014, în vederea recuperării creanței sale din activele asigurătorului aflat în insolvență, inclusiv pentru suma cuvenită care depășește plafonul de garantare.
Atenție însă, potrivit Legii nr. 85/2014, se interzice creditorilor de asigurări ale căror creanțe de asigurări au fost deja plătite de la FGA să mai înregistreze cereri și/sau să mai solicite valorificarea creanțelor și/sau plata sumelor pretinse, în cadrul procedurii insolvenței societății de asigurare/reasigurare debitoare. FGA este îndreptățit să solicite autorităților competente atragerea răspunderii acestor persoane și obligarea la restituirea sumelor încasate în mod necuvenit.