Intrarea în insolvență a societății de asigurarea la care am încheiat o poliță de asigurare, facultativă sau obligatorie, nu conduce la pierderea dreptului de a încasa despăgubirile cuvenite în cazul producerii riscului asigurat.
Pentru astfel de situații în România există Fondul de Garanta a Asiguraților (FGA), persoană juridică de drept public care are ca scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător.
Sumele de bani aflate la dispoziția FGA au ca destinație principală plata către creditorii de asigurări:
- a indemnizațiilor sau, după caz, a despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative și obligatorii încheiate în condițiile legii, rezultate din producerea riscului asigurat, indiferent de momentul nașterii acestora raportat la data deschiderii procedurii de insolvență;
- a primelor/cotelor părți din primele de asigurare pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de contractul de asigurare.
Creditorul de asigurări este persoana fizică sau juridică care a încheiat un contract de asigurare, facultativă sau obligatorie, cu asigurătorul aflat în insolvență. Creditorul poate deține una sau mai multe creanțe de asigurări împotriva asigurătorului.
Ce mai trebuie să știm? În termen de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, polițele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept.