Pentru încheierea valabilă a unui contract, părțile trebuie să își exprime consimțământul în mod serios, liber și în cunoștință de cauză, în caz contrar, consimțământul fiind considerat viciat, aspect ce poate duce la anularea contractului. Prevederile legale reglementează patru vicii de consimțământ distincte:

  • Eroarea

Eroarea viciu de consimțământ implică o falsă reprezentare a unor împrejurări considerate esențiale de părți la data încheierii contractului. Spre exemplu, cumpărătorul intenționa să achiziționeze un alt telefon decât cel achiziționat de fapt.

  • Dolul

Dolul viciu de consimțământ implică existența unor manopere frauduloase ale uneia dintre părți pentru a determina cealaltă parte să încheie contractul. Spre exemplu, vânzătorul ascunde cumpărătorului anumite aspecte esențiale.

  • Violența

Violența viciu de consimțământ implică inducerea, fără drept, a unei temeri pentru a determina persoana în cauză să încheie un contract.

  • Leziunea

Leziunea viciu de consimțământ există atunci când una dintre părți, profitând de stare de nevoie, de lipsa de experiență sau de lipsa de cunoștință a celeilalte părți, stipulează în favoarea sa, ori a unei alte persoane, o prestație de o valoare considerabil mai mare decât valoarea propriei prestații.

Ce mai trebuie să știm? Chiar dacă viciile de consimțământ pot afecta valabilitatea contractului, părțile au totuși libertatea de a ajunge la o înțelegere pentru a continua raporturile contractuale.

Te-ar mai putea interesa Care este diferența dintre rezoluțiunea și rezilierea contractului.