Cheltuielile de judecată pot fi recuperate prin două modalități, fie în cadru litigiului care le-a generat, fie în cadrul unei acțiuni separate.

În situația în care cheltuielile de judecată se solicită chiar în cadrul litigiului în care au fost avansate, dovada existenței și întinderii lor se poate face până la finalizarea procesului, adică până la ultimul termen de judecată inclusiv. Pentru ca instanța să acorde cheltuielile de judecată, nu este suficient să se solicite și să se indice cuantumul acestora, ci este necesar să se depună la dosarul cauzei înscrisurile justificative aferente, cum ar fi: facturi, chitanțe, bonuri, extrase de cont, etc.

În situația în care cheltuielile de judecată se solicită pe cale separată, înscrisurile justificative trebuie depuse împreună cu cerere de chemare în judecată. Cererea poate fi formulată în termenul general de prescripție de 3 ani de la data soluționării litigiului care a generat cheltuielile. În acest din urmă caz, este obligatorie și achitarea unei taxe judiciare de timbru calculate la valoarea cheltuielilor solicitate.

Te-ar mai putea interesa Ce este ajutorul public judiciar.