Demersurile judiciare și extrajudiciare antrenează adesea costuri financiare semnificative. Pentru garantarea dreptului la apărare și accesului liber la justiție, a fost concepută o formă de ajutor pentru persoanele care întâmpină dificultăți financiare cu ocazia demarării sau susținerii unui demers, denumită ajutor public judiciar.

Chiar dacă denumirea este aceea de ajutor public judiciar, în realitate, sprijinul oferit în baza prevederilor legale relevante în materie vizează demersurile desfășurate atât în fața unei instanțe de judecată (demersuri judiciare), cât și cele în fața autorităților sau instituțiilor publice (demersuri extrajudiciare).

Ajutorul public judiciar se poate acorda sub următoarele forme:

  • plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenței juridice și, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales;
  • plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului;
  • plata onorariului executorului judecătoresc;
  • scutiri, reduceri, eșalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare.

Ajutorul public extrajudiciar poate consta în acordarea de consultații juridice, formularea de cereri, petiții, sesizări, reprezentarea în fața unor autorități sau instituții publice în vederea realizării unor drepturi sau interese legitime.

Ce mai trebuie să știm? Ajutorul public judiciar este acordat doar în procedurile judiciare și extrajudiciare extrapenale. În materie penală, sprijinul acordat constă în desemnarea unui avocat din oficiu care asistă și reprezintă interesele persoanei pentru care a fost desemnat.

Te-ar mai putea interesa Cum se acceptă moștenirea.