Consiliul local se întrunește în ședințe ordinare, cel puțin o dată pe lună, la convocarea primarului, dar se poate întruni și în ședințe extraordinare la convocarea:
- primarului;
- a cel puțin unei treimi din numărul consilierilor locali în funcție;
- primarului, ca urmare a solicitării prefectului.
Proiectul ordinii de zi a ședinței consiliului local se aduce la cunoștință locuitorilor comunei, ai orașului sau ai municipiului/subdiviziunii administrativ-teritoriale prin mass-media, prin afișarea pe pagina de internet a unității administrativ-teritoriale sau prin orice alt mijloc de publicitate. Suplimentarea ordinii de zi se aprobă numai pentru probleme urgente cu majoritate simplă.
Proiectul ordinii de zi a ședinței consiliului local poate cuprinde proiecte de hotărâri, cu menționarea titlului și a inițiatorului, rapoarte ale primarului, ale viceprimarului, ale consilierilor locali, ale comisiilor de specialitate, ale comisiilor speciale sau mixte, rapoarte sau informări ale conducătorilor organismelor prestatoare de servicii publice și de utilitate publică în unitățile administrativ-teritoriale, după caz, precum și orice alte probleme de interes local.
Proiectele de hotărâri pot fi inițiate de primar, de consilierii locali sau de cetățeni.
Ședințele consiliului local se desfășoară legal în prezența majorității consilierilor locali în funcție. Se consideră prezenți la ședință și consilierii locali care participă prin utilizarea oricăror mijloace electronice.
Prezența consilierilor locali la ședință este obligatorie, cu excepția cazului în care aceștia absentează motivat. Absența este considerată motivată dacă se face dovada că aceasta a intervenit din cauza:
- unei boli care a necesitat spitalizarea sau a unei stări de sănătate pentru care s-a eliberat certificat de concediu medical;
- unei deplasări în străinătate;
- unor evenimente de forță majoră;
- în cazul decesului soției/soțului consilierului local sau al unei rude de până la gradul al II-lea a consilierului local ales ori al soției/soțului acestuia, inclusiv;
- alte situații prevăzute în regulamentul de organizare și funcționare a consiliului local.
Consilierul local care absentează nemotivat de două ori consecutiv la ședințele consiliului local poate fi sancționat disciplinar.
Ce mai trebuie să știm? Ședințele consiliului local sunt publice, astfel că trebuie să se asigure posibilitatea cetățenilor cu domiciliul sau reședința în unitatea/subunitatea administrativ-teritorială respectivă de a asista la ședințele consiliului local și/sau de a le urmări pe internet, în condițiile regulamentului de organizare și funcționare a consiliului local.