Pentru garantarea dreptului la apărare și accesului liber la justiție, a fost concepută o formă de ajutor pentru persoanele care întâmpină dificultăți financiare cu ocazia demarării sau susținerii unui demers judiciar, denumită ajutor public judiciar.

Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute de lege (spre exemplu, scutirea, reducerea sau eșalonarea platei taxei judiciare de timbru, plata onorariului avocatului, a expertului sau executorului judecătoresc, etc).

Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adresează instanței competente pentru soluționarea cauzei în care se solicită ajutorul. Dacă ajutorul public judiciar este solicitat într-un proces în curs, cererea se soluționează de completul învestit cu soluționarea cererii principale.

Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formulează în scris și va cuprinde mențiuni privind obiectul procesului pentru care se solicită ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul și starea materială a solicitantului și a familiei sale, atașându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor realizate și obligațiilor de plată datorate, respectiv:

  • înscrisuri privind veniturile obținute în ultimele 2 luni anterioare formulării cererii, obținute de solicitant și membrii familiei sale cu care locuiește și se gospodărește (adeverință de venit, cupon de pensie, stat de plată etc.);
  • adeverință de la primăria de domiciliu în care să se precizeze daca solicitantul și membrii familiei sale, cu care locuiește și se gospodărește, beneficiază de ajutor social;
  • certificat de atestare fiscală de la Direcția de Impozite și Taxe Locale de la domiciliul solicitantului din care să reiasă bunurile impozabile cu care figurează în evidențele fiscale;
  • înscrisuri care să dovedească situația financiară a solicitantului și a membrilor familiei sale în ultimele 2 luni anterioare formulării cererii (cheltuieli privind întreținerea, cheltuieli cu utilitățile, medicamente, chirii, rente, etc.);
  • extrase ale conturilor bancare deținute din care să reiasă situația creditării, respectiv a debitării respectivelor conturi în ultimele 2 luni anterioare formulării cererii.

Cererea va fi însoțită și de o declarație pe propria răspundere a solicitantului în care va preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum și cuantumul acestui ajutor.

De asemenea, solicitantul va atașa cererii de ajutor public judiciar și o declarație pe propria răspundere privind numărul de persoane ce constituie membrii de familie, potrivit legii, cu indicare numelui și prenumelui acestora.

Ce mai trebuie să știm? În cazul în care solicitantul ajutorului public judiciar pierde procesul, cheltuielile de judecată ale celeilalte părți vor fi în sarcina sa. De asemenea, instanța poate dispune restituirea sumelor primite cu titlu de ajutor public judiciar în cazul în care se constată că solicitantul a formulat cererea cu rea-credință, prin ascunderea adevărului, obligându-l totodată la plata unei amenzi în cuantum de până la 5 ori suma pentru care a obținut nejustificat scutirea.