Certificatul de urbanism este actul de informare prin care autoritățile competente să emită autorizațiile de construire aduc la cunoștința solicitantului următoarele:
- regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și construcțiilor existente la data solicitării, în conformitate cu prevederile planurilor urbanistice și ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, după caz, avizate și aprobate potrivit legii;
- cerințele urbanistice care urmează să fie îndeplinite în funcție de specificul amplasamentului;
- avizele/acordurile necesare în vederea autorizării executării lucrărilor de construire;
- operatorii de rețele tehnico-edilitare care vor emite respectivele avize/acorduri. Avizele se vor solicita doar de la posesorii de rețele supraterane și subterane care afectează suprafața de teren și/sau construcțiile pentru care se solicită certificate de urbanism, cu consultarea bazei de date urbane constituite în condițiile legii;
- obligația de a contacta autoritatea competentă pentru protecția mediului, în scopul obținerii punctului de vedere și, după caz, al actului administrativ al acesteia, necesare în vederea autorizării.
Certificatul de urbanism se eliberează solicitantului, în format scriptic sau digital, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, menționându-se în mod obligatoriu scopul emiterii acestuia.
Ce mai trebuie să știm? Certificatul de urbanism nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcții. Cu toate acestea, obținerea certificatului de urbanism este o etapă obligatorie în cadrul procedurii de autorizare a lucrărilor de construcții.