Apelul este calea de atac ce poate fi promovată de părțile unui proces împotriva hotărârii pronunțate de prima instanță. Din punct de vedere al calificării juridice, apelul este o cale de atac ordinară, devolutivă, de reformare.

Spre deosebire de calea de atac a recursului, apelul este o cale de atac devolutivă atât în fapt, cât și în drept, aspect ce permite instanței de apel o analiză completă a tuturor apărărilor formulate de părți și a probelor invocate în susținerea acestora.

În raport de modul și partea care promovează apelul, acesta poate fi principal, incident sau provocat, după cum urmează:

  • apelul principal, promovat în termenul legal (de regulă, 30 de zile de la data comunicării sentinței) de partea nemulțumită de soluția primei instanțe;
  • apelul incident, promovat de partea intimată (raportat la apelul principal) după împlinirea termenului de apel, dar în termenul pentru depunerea întâmpinării la apelul principal, în cadrul procesului în care se judecă apelul principal;
  • apelul provocat, promovat de partea intimată (raportat la apelul principal) după împlinirea termenului de apel, dar în termenul pentru depunerea întâmpinării la apelul principal, împotriva altui intimat sau a unei persoane care a avut calitatea de parte în fața primei instanțe.

Ce mai trebuie să știm? Instanța se pronunță asupra cererii de apel printr-o hotărâre numită decizie și poate dispune admiterea, respingerea, anularea acestuia sau poate constata perimarea conform prevederilor legale. În anumite situații, instanța de apel poate anula hotărârea apelată și trimite cauza primei instanțe pentru rejudecarea acesteia.

Pentru mai multe informații, îți recomandăm să citești și articolul Ce este întâmpinarea în procesul civil.