Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor pe care aceștia le exercită. Prim-ministrul reprezintă Guvernul în relațiile acestuia cu Parlamentul, Președintele României, Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Constituțională, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, Ministerul Public, celelalte autorități și instituții publice, partidele și alianțele politice, sindicatele, cu alte organizații neguvernamentale, precum și în relațiile internaționale ce intră în aria de responsabilitate a Guvernului.

În îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin, prim-ministrul emite decizii, care sunt acte administrative. Deciziile prim-ministrului se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepțiile prevăzute de lege. Nepublicarea atrage inexistența deciziei. Deciziile prim-ministrului se contrasemnează de secretarul general al Guvernului.

Prim-ministrul numește și eliberează din funcție:

  • conducătorii organelor de specialitate din subordinea Guvernului, cu excepția situației în care aceștia au calitatea de membru al Guvernului;
  • secretarul general al Guvernului și secretarii generali adjuncți ai Guvernului;
  • secretarii de stat și consilierii de stat din cadrul aparatului de lucru al Guvernului;
  • secretarii de stat și subsecretarii de stat;
  • alte persoane pentru care are competența de numire, în cazurile prevăzute de lege.

Prim-ministrul prezintă Camerei Deputaților sau Senatului rapoarte și declarații cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate și răspunde la întrebările ori interpelările care îi sunt adresate de către deputați sau senatori, conform regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului.

Ce mai trebuie să știm? Prim-ministrul contrasemnează decretele emise de Președintele României, potrivit prevederilor Constituției.