Pentru garantarea dreptului la apărare și accesului liber la justiție, a fost concepută o formă de ajutor pentru persoanele care întâmpină dificultăți financiare cu ocazia demarării sau susținerii unui demers judiciar, denumită ajutor public judiciar.
Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute de lege (spre exemplu, scutirea, reducerea sau eșalonarea platei taxei judiciare de timbru, plata onorariului avocatului, a expertului sau executorului judecătoresc, etc).
Conform legii, pot beneficia de ajutor public judiciar:
- persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe țară (750 lei la nivelul anului 2023). În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat;
- persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.500 lei la nivelul anului 2023). În acest caz, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporție de 50%;
- persoanele în cazul cărora costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să le limiteze accesul efectiv la justiție, inclusiv din cauza diferențelor de cost al vieții dintre statul membru în care acesta își are domiciliul sau reședința obișnuită și cel din România. În acest caz ajutorul public judiciar se acordă proporțional cu nevoile solicitantului, independent de venitul mediu net lunar pe membru de familie.
Valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute de lege, nu poate depăși, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii de bază minime brute pe țară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare (spre exemplu, la nivelul anului 2023, ajutorul public judiciar nu poate depăși suma de 30.000 lei).
Ce mai trebuie să știm? Ajutorul public judiciar se acordă, potrivit legii, independent de starea materială a solicitantului, dacă prin lege specială se prevede dreptul la asistență judiciară sau dreptul la asistență juridică gratuită, ca măsură de protecție, în considerarea unor situații speciale, precum minoritatea, handicapul, un anumit statut și altele asemenea. În acest caz, ajutorul public judiciar se acordă fără îndeplinirea condițiilor prevăzute mai sus, dar numai pentru apărarea sau recunoașterea unor drepturi sau interese rezultate ori aflate în legătură cu situația specială care a justificat recunoașterea, prin lege, a dreptului la asistență judiciară sau la asistență juridică gratuită.