Mandatul este contractul prin care o parte, numită mandatar (reprezentantul), se obligă să încheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte părți, numită mandant (cel reprezentat). Contractul de mandat poate fi de două feluri: mandat cu reprezentare sau mandat fără reprezentare.
În acest material analizăm drepturile și obligațiile părților ce rezultă din contractul de mandat cu reprezentare. Pentru mai multe detalii, îți recomandăm să citești și articolul Contractul de mandat fără reprezentare. Drepturi și obligații.
(i) Obligațiile mandatarului.
Ca regulă generală, mandatarul trebuie să respecte limitele stabilite prin contractul de mandat. Mandatarul se poate abate totuși de la aceste limite atunci când îi este imposibil să îl înștiințeze în prealabil pe mandant și se poate prezuma că acesta ar fi aprobat abaterea dacă ar fi cunoscut împrejurările ce o justifică. În acest caz, mandatarul este obligat să îl înștiințeze de îndată pe mandant cu privire la schimbările aduse executării mandatului.
Dacă mandatul este cu titlu oneros, mandatarul este ținut să execute mandatul cu diligența unui bun proprietar. Dacă însă mandatul este cu titlu gratuit, mandatarul este obligat să îl îndeplinească cu diligența pe care o manifestă în propriile afaceri.
În lipsa unei înțelegeri contrare, mandatarul care și-a îndeplinit în mod corespunzător mandatul nu răspunde față de mandant cu privire la executarea obligațiilor asumate de persoanele cu care a contractat, cu excepția cazului în care insolvabilitatea lor i-a fost sau ar fi trebuit să îi fi fost cunoscută la data încheierii contractului cu acele persoane.
Obligațiile rezultate din contractul de mandat trebuie îndeplinite personal de către mandatar, cu excepția cazului în care mandantul l-a autorizat în mod expres să își substituie o altă persoană în executarea în tot sau în parte a mandatului.
(ii) Obligațiile mandantului.
Mandantul este obligat să pună la dispoziția mandatarului mijloacele necesare executării mandatului. Totodată, mandantul trebuie să restituie mandatarului cheltuielile rezonabile avansate pentru executarea mandatului și să repare prejudiciul suferit de către mandatar în executarea mandatului.
Atunci când mandatul este cu titlu oneros, mandantul are obligația să plătească mandatarului remunerația stabilită. Obligația rămâne valabilă chiar și în cazul în care, fără culpa mandatarului, mandatul nu a putut fi executat.
Dacă ai nevoie de un contract, o cerere, notificare sau orice alt document, descarcă gratuit aplicația Țidula – Contracte pe telefon și vei avea pe telefon toate instrumentele necesare pentru a le completa, edita și semna. Aplicația Țidula – Contracte pe telefon este disponibilă pentru Android, precum și IOS.
Te-ar mai putea interesa GDPR | Ce sunt datele cu caracter personal și ce implică prelucrarea acestora.