După cum am arătat în materialul Contractul de împrumut (comodatul), împrumutul este de două feluri: (i) împrumutul de folosință, numit și comodat, și (ii) împrumutul de consumație.
(i) În ceea ce privește contractul de împrumut de folosință, numit și comodat, legea stabilește în sarcina părților o serie de drepturi și obligații specifice.
Comodatarul este ținut să păzească și să conserve bunul împrumutat cu prudența și diligența unui bun proprietar. Bunul împrumutat nu poate fi folosit decât în conformitate cu destinația determinată prin contract ori, în lipsă, după natura bunului. Totodată, comodatarul este obligat să suporte cheltuielile pe care le-a făcut pentru a folosi bunul.
Chiar dacă discutăm despre un contract cu titlu gratuit, comodantul care, la data încheierii contractului, cunoștea viciile ascunse ale bunului împrumutat, dar nu l-a prevenit pe comodatar, este ținut să repare prejudiciul suferit din această cauză de comodatar.
Comodatarul nu răspunde pentru pierderea ori deteriorarea bunului rezultată numai din folosința în scopul căreia bunul i-a fost împrumutat. Dacă însă comodatarul folosește bunul cu altă destinație decât aceea pentru care i-a fost împrumutat sau dacă prelungește folosința după scadența restituirii, comodatarul răspunde de pieirea sau deteriorarea bunului.
Este important de reținut faptul că, în niciun caz, comodatarul nu poate invoca dreptul de retenție pentru obligațiile ce s-ar naște în sarcina comodantului.
(ii) În ceea ce privește împrumutul de consumație, având în vedere faptul că împrumutatul devine proprietarul bunului drepturile și obligațiile părților sunt diferite de cele ce rezultă din încheierea contractului de comodat (împrumutul de folosință).
Chiar dacă împrumutatul nu are obligația să restituie exact aceleași bunuri pe care le-a primit, este totuși ținut să restituie aceeași cantitate și calitate de bunuri pe care a primit-o, oricare ar fi creșterea sau scăderea prețului acestora. Astfel, în cazul în care împrumutul poartă asupra unei sume de bani, împrumutatul nu este ținut să înapoieze decât suma nominală primită, oricare ar fi variația valorii acesteia, dacă părțile nu au convenit altfel (regula nominalismului monetar).
În măsura în care nu este posibil să se restituie bunuri de aceeași natură, calitate și în aceeași cantitate, împrumutatul este obligat să plătească valoarea lor la data și locul unde restituirea trebuia să fie făcută.
Dacă ai nevoie de un contract de împrumut, contract de comodat sau orice alt document, descarcă aplicația Țidula – Contracte pe telefon și vei avea pe telefon toate instrumentele necesare pentru a completa, edita și semna contracte și orice alte documente.