Contractul de agenție este operațiunea juridică prin care o parte, numită comitent, împuternicește în mod statornic cealaltă parte, numită agent, fie să negocieze, fie atât să negocieze, cât și să încheie contracte, în numele și pe seama sa (a comitentului), în schimbul unei remunerații, în una sau în mai multe regiuni determinate. Agentul este un intermediar independent care acționează cu titlu profesional. El nu poate fi în același timp prepusul comitentului.
Potrivit prevederilor legal, regulile în materia contractului de agenție nu se aplică activității persoanelor care acționează ca intermediar în cadrul burselor de valori și al piețelor reglementate de mărfuri și instrumente financiare derivate, au calitatea de agent sau broker de asigurări și reasigurări, prestează un serviciu neremunerat în calitate de agent.
Contractul de agenție se încheie în formă scrisă, autentică sau sub semnătură privată. Dacă prin lege nu se prevede altfel, forma scrisă este necesară numai pentru dovada contractului. În situația în care părțile continuă executarea obligațiilor chiar și după data de încetare stipulată, contractul se consideră prelungit pe durată nedeterminată.
Contractul de agenție încheiat pe durată nedeterminată poate fi denunțat unilateral de oricare dintre părți, cu respectarea unui termen de preaviz. În toate cazurile, contractul de agenție poate fi denunțat fără preaviz de oricare dintre părți, cu repararea prejudiciilor astfel cauzate celeilalte părți, atunci când circumstanțe excepționale, altele decât forța majoră ori cazul fortuit, fac imposibilă continuarea colaborării dintre comitent și agent. Pentru mai multe detalii, îți recomandăm să citești și articolul Ce este denunțarea contractului de către părții.
La încetarea contractului de agenție, agentul are dreptul să primească de la comitent o indemnizație echitabilă în măsura în care i-a procurat noi clienți comitentului sau a sporit semnificativ volumul operațiunilor cu clienții existenți, iar comitentul obține încă foloase substanțiale din operațiunile cu acești clienți.
Agentul nu are dreptul la indemnizație în situații precum: comitentul reziliază contractul din cauza încălcării de către agent a obligațiilor sale sau agentul denunță unilateral contractul, cu excepția cazului în care această denunțare este motivată de circumstanțe precum vârsta, infirmitatea ori boala agentului, în considerarea cărora, în mod rezonabil, nu i se poate cere acestuia continuarea activităților.
Ce mai trebuie să știm? Dacă agentul are și puterea de a-l reprezenta pe comitent la încheierea contractelor, devin aplicabile și prevederile în materia contractului de mandat cu reprezentare.