Noțiunile de inalienabil și insesizabil reprezintă clasificări ale bunurilor după cum acestea pot sau nu să fie înstrăinate (inalienabil) ori după cum acestea pot sau nu să fie urmărite silit (insesizabile).

Inalienabilitatea apare cel mai adesea sub forma unei clauze contractuale sau prevederi testamentare prin care persoana care dobândește un bun (ex. cumpărătorul, donatarul, moștenitorul, etc.) se obligă să nu îl înstrăineze o anumită perioadă de timp.

Pentru a fi valabilă, clauza de inalienabilitate trebuie să fie temporară, adică să fie prevăzută pe o perioadă maximă de 49 de ani, și să aibă la bază un interes serios și legitim. Spre exemplu, s-ar putea stipula într-un contract de donație clauza de inalienabilitate prin care părinții (donatorii) stabilesc că fiul (donatarul) nu poate înstrăina imobilul donat până la împlinirea vârstei de 25 de ani.

Important de reținut este faptul că transmiterea bunului pe calea succesiunii nu poate fi oprită prin stipularea inalienabilității. Asta presupune că bunul trece din patrimoniul defunctului în patrimoniul moștenitorilor chiar dacă este afectat de o clauză de inalienabilitate.

Pentru a fi cunoscută și celorlalte persoane, străine de convenția părților, clauza de inalienabilitate trebuie să fie supusă formalităților de publicitate prevăzute de lege. Spre exemplu, în cazul bunurilor imobile clauza de inalienabilitate se notează în Cartea Funciară.

În cazul în care dobânditorul încalcă clauza de inalienabilitate și transmite bunul înainte de expirarea duratei pentru care a fost constituită, înstrăinătorul (vânzătorul/donatorul) poate să solicite rezoluțiunea contractului.

Spre deosebire de inalienabilitate, caracterul insesizabil al unui bun desemnează imposibilitatea urmăririi silite a acestuia de către creditori. Spre exemplu, potrivit legii, alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii nu pot fi urmărite silit de creditori pentru niciun fel de datorii.

Ce mai trebuie să știm? Nu pot fi supuse urmăririi bunurile pentru care s-a stipulat inalienabilitatea, cât timp clauza produce efecte, dacă prin lege nu se prevede altfel. Cu alte cuvinte, bunurile inalienabile sunt și insesizabile.