Poprirea este o modalitate de executare silită ce vizează sumele de bani sau bunurile aparținând debitorului (persoana care datorează). Spre exemplu, pot face obiectul popririi sumele de bani aflate în conturile bancare, salariul, pensia, dividendele etc.

Poprirea se înființează la cererea creditorului de către executorul judecătoresc din circumscripția curții de apel unde își are domiciliul sau sediul debitorul.

Important de reținut este faptul că, spre deosebire de celelalte modalități de executare silită, poprirea se înființează fără somație, în baza încheierii de încuviințare a executării, prin adresă în care se va preciza și titlul executoriu în temeiul căruia s-a înființat poprirea.

Debitorul va fi înștiințat ulterior despre măsura luată și i se va comunica, în copie, adresa de înființare a popririi, la care se vor atașa și copii certificate de pe încheierea de încuviințare a executării sau de pe certificatul privind soluția pronunțată în dosar, și titlul executoriu, în cazul în care acestea din urmă nu i-au fost anterior comunicate.

Din momentul comunicării adresei de înființare a popririi către terțul poprit (angajatorul, banca etc.) sunt indisponibilizate toate sumele și bunurile poprite. Asta presupune că, de la indisponibilizare și până la achitarea integrală a obligațiilor prevăzute în titlul executoriu, terțul poprit nu va face nicio altă plată sau altă operațiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate, dacă legea nu prevede altfel.

Indisponibilizarea sumelor de bani sau a bunurilor mobile poprite va înceta doar dacă debitorul consemnează sumele pentru acoperirea cărora a fost înființată poprirea la dispoziția executorului judecătoresc, potrivit procedurii prevăzute de lege.

Ce mai trebuie să știm? Indisponibilizarea se întinde și asupra fructelor civile ale creanței poprite, precum și asupra oricăror alte accesorii născute chiar după înființarea popririi. Spre exemplu, poprirea se va întinde și asupra dobânzilor produse de suma poprită.

Pentru mai multe detalii, îți recomandăm sa citești și articolul Ce este executarea silită.